Krajinski park Ljutomerski ribniki – Jeruzalemske gorice

Kdo smo

Jeruzalem je zagotovo najatraktivnejša turistična znamenitost Prlekije in takoj se boste prepričali, zakaj velja za eno najlepših vinskih pokrajin na svetu in zakaj ga imenujejo tudi nebeški kraj. Majhna slikovita vasica se razprostira okrog Marijine cerkve na vrhu griča sredi prostranih Ljutomersko-Ormoških goric, ki ponujajo dih jemajoče panoramske razglede in kjer se v zraku čuti posebna energija. Legenda pravi, da so vasico poimenovali križarski vitezi, ki so se na svoji poti v Sveto deželo ustavili na vrhu hriba in bili tako navdušeni nad njegovo lepoto in gostoljubjem domačinov, da so kraj poimenovali kar Jeruzalem. Tradicija vinogradništva je na tem območju stara že 2400 let, saj sega še v mlajši terciar, pred prihodom Rimljanov.

Jeruzalem ali tudi slovenska Toskana, kot mu pravijo, je znan po lokalnih vinarjih ter izjemno kakovostnih lokalnih vinih, zato boste vinski sladokusci prišli na svoj račun. Mistična podoba edinstvenih terasastih goric, topolov in vijoče se bele ceste pa vam bo zagotovo še dolgo ostala v spominu. Na vinsko cesto Jeruzalem se lahko podate peš, s kolesom, avtom ali avtobusom.

Krajinski park, ki se razteza na 1.345ih hektarjih, poleg Jeruzalemskih goric, zajema tudi 6 ribnikov v majhni vasici Podgradje v bližini Ljutomera. Ribniki tvorijo bogat ekosistem in so odlična priložnost za sprehod in raziskovanje narave ob spremljavi petja ptic, elegantnih labodov in drugih tamkajšnjih živalskih vrst.

Moja košarica

Košarica je prazna.
0,00 €