Človek v tej pokrajini vedno daleč vidi.
(Ante Trstenjak, 1968)
Majhna in slikovita pokrajina na severovzhodu Slovenije ponuja nabor oddihov in nastanitev za čisto vsak okus. Izberite svojega.
Izberi nastanitev
Nastanitve in terme
Dobrodošli v prleški raj.
Doživetja
Pobrskajte med doživetji in se podajte v deželo sonca in vina.
Vsa doživetja
Paketi
Za vas smo pripravili različne pakete doživetij in oddihov v Prlekiji, kamor lahko pobegnete od stresnega vsakdana, napolnite baterije in dodate v svoj mozaik spominov nov nepozaben košček.
Vsi paketi
Doživetja
Pobrskajte med doživetji in se podajte v deželo sonca in vina.
Paketi
Za vas smo pripravili različne pakete doživetij in oddihov v Prlekiji, kamor lahko pobegnete od stresnega vsakdana, napolnite baterije in dodate v svoj mozaik spominov nov nepozaben košček.

»Prlek priša, Prlek ša, Prlek mastno žüpo ja.«

Prlekija slovi po svojih izjemno kakovostnih domačih proizvodih, izvrstnem vinu in tradicionalni kulinariki. Zavijte k nam in razvajajte svoje brbončice z vsem, kar regija ponuja.

Vsa kulinarika
Hrana in vino
Prleška tünka, prleška gibanica, domače bučno olje, domače mesnine, vino in mnogo več. Okušajte Prlekijo.
Mesto Ljutomer. Jeruzalemske gorice in Ljutomerski ribniki. Kasaštvo. Lončarstvo. Kolesarjenje.
Mojih top 5
Top 5 doživetij
Doživetja, ki jih v Prlekiji ne smete izpustiti. Narava, šport, zgodovina in lokalna tradicija.
Kulturno, športno, zabavno in kulinarično dogajanje. Podajte se med izvirne in kreativne Prleke in se pustite presenetiti!
Vsi dogodki
Naj prleški dogodki
Prlekija se nahaja v severovzhodnem delu Slovenije
V Turistični zadrugi Prlekija so združeni lokalni ponudniki turističnih nastanitev in drugih dejavnosti ter ponudniki domačih prehranskih in drugih izdelkov.
Več o Prlekiji

Prlekija leži v Pomurju na severovzhodu Slovenije med reko Dravo in Muro. Mnogi jo zmotno umeščajo v Prekmurje, vendar je ravno reka Mura severovzhodna meja Prlekije, ki jo loči od sosednje pokrajine Prekmurje. Od Ljubljane in Zagreba smo oddaljeni pičli dve uri vožnje in tri ure od Dunaja, Bratislave in Budimpešte. Na pot se lahko podate tudi z vlakom in okoliš raziščete s kolesom ali peš.

Lokalni namig: v Prlekiji živijo Prleki in Prlečke, ki gučíjo Prleščino.

Mesto Ljutomer

Mesto Ljutomer je srce Prlekije, znano tudi kot mesto kasaštva, filma in vina. Lotmerk, kot mu pravijo po domače, se ponaša z bogato kulturno dediščino. Ravno pri njih se je zgodil prvi slovenski tabor, na katerem so bile izrečene zahteve o temeljnih narodovih pravicah, uradni rabi slovenskega jezika in Zedinjeni Sloveniji. Ljutomer je tudi mesto prvega filmskega zapisa, prvih konjskih dirk in prve samopostrežne trgovine na slovenskih tleh. Iz osrčja Prlekije izhaja veliko pomembnih mož, ki so ustvarjali v slovenskem prostoru: jezikoslovec Franc Miklošič, avtor prvega slovenskega filmskega zapisa Karol Grossman, pesnik in dramatik Cvetko Golar, akademski slikar Ante Trstenjak in številni drugi.

Na potepu po mestu Ljutomer lahko zavijete v Enoteko, lončarsko delavnico z dolgoletno tradicijo,  cerkev sv. Janeza Krstnika, galerijo Anteja Trstenjaka, Muzej Ljutomer s tremi stalnimi muzejskimi zbirkami, muzej Ljutomerski kasač in Puchov muzej Ljutomer. V poletnem času se lahko osvežite na prenovljenem letnem kopališču Ljutomer, pozimi pa zabavate na drsališču v središču mesta. Športnim navdušencem je vedno na voljo športno-rekreacijski center s teniškimi igrišči in igrali za otroke ter dvorana ŠIC s fitnesom, profesionalno plezalno steno, košarkarskim igriščem in drugimi aktivnostmi.

Kot se za zibelko kasaštva spodobi, je zanimiv za obisk tudi Ljutomerski hipodrom, kjer boste z malo sreče naleteli na trening kasačev in uživali ob pogledu na elegantne konje v diru. 

Krajinski park Ljutomerski ribniki – Jeruzalemske gorice

Jeruzalem je zagotovo najatraktivnejša turistična znamenitost Prlekije in takoj se boste prepričali, zakaj velja za eno najlepših vinskih pokrajin na svetu in zakaj ga imenujejo tudi nebeški kraj. Majhna slikovita vasica se razprostira okrog Marijine cerkve na vrhu griča sredi prostranih Ljutomersko-Ormoških goric, ki ponujajo dih jemajoče panoramske razglede in kjer se v zraku čuti posebna energija. Legenda pravi, da so vasico poimenovali križarski vitezi, ki so se na svoji poti v Sveto deželo ustavili na vrhu hriba in bili tako navdušeni nad njegovo lepoto in gostoljubjem domačinov, da so kraj poimenovali kar Jeruzalem. Tradicija vinogradništva je na tem območju stara že 2400 let, saj sega še v mlajši terciar, pred prihodom Rimljanov.

Jeruzalem ali tudi slovenska Toskana, kot mu pravijo, je znan po lokalnih vinarjih ter izjemno kakovostnih lokalnih vinih, zato boste vinski sladokusci prišli na svoj račun. Mistična podoba edinstvenih terasastih goric, topolov in vijoče se bele ceste pa vam bo zagotovo še dolgo ostala v spominu. Na vinsko cesto Jeruzalem se lahko podate peš, s kolesom, avtom ali avtobusom.

Krajinski park, ki se razteza na 1.345ih hektarjih, poleg Jeruzalemskih goric, zajema tudi 6 ribnikov v majhni vasici Podgradje v bližini Ljutomera. Ribniki tvorijo bogat ekosistem in so odlična priložnost za sprehod in raziskovanje narave ob spremljavi petja ptic, elegantnih labodov in drugih tamkajšnjih živalskih vrst.

Kasaštvo in muzej Ljutomerski kasač

Nedeljske kasaške dirke na Ljutomerskem hipodromu so doživetje, ki ga ne smete zamuditi, saj gre za poglavitno tradicijo mesta, hkrati pa so prava paša za oči. Ljutomerski okoliš je zibelka konjereje na slovenskem, kjer so se leta 1874 odvile prve kasaške dirke, tradicija pa se je ohranila vse do danes. Zgodovino kasaštva si lahko ogledate v Muzeju Ljutomerski kasač, ki je umeščen v sklop Kasaškega kluba Ljutomer, hlevov in dirkališča, vključen pa je tudi ogled hipodroma in konjev. Za animacijo najmlajših je poskrbljeno s kratkim filmčkom skozi pripoved razigrane žrebičke Jone, ki vas popelje skozi zgodovino kasaštva, kasača in njegove vloge. Z malce sreče boste ob ogledu lahko naleteli tudi na trening kasačev, sami pa se lahko preizkusite v jahanju na bližnji Turistični kmetiji Vrbnjak, kjer ponujajo možnost jahanja za vse starosti ali vožnjo s kočijo.

Lončarstvo Žuman

Ob obisku Ljutomera se morate obvezno ustaviti v Lončarstvu Žuman, kjer že pet generacij prenaša lončarsko obrt iz roda v rod od leta 1874. Izdelke izdelujejo na tradicionalen način, ročno na lončarskem vretenu in jih žgejo v tradicionalni peči na drva in so na sploh ena redkih ohranjenih lončarskih obrti v Sloveniji. Prepoznavni so predvsem po visoko kakovostnih izdelkih za uporabo v gospodinjstvu, spominkih, darilnem programu, naredijo pa vam tudi izdelek po želji. Glino nakopljejo sami in jo na domačem dvorišču pustijo preležati eno zimo, nato jo očistijo in pripravijo za različno obdelavo. Urejen imajo manjši muzej, v katerem so zbrani izdelki petih družinskih rodov, ki nudi bogat vpogled v našo lončarsko dediščino. V njihovi trgovini, muzeju ali delavnici se lahko oglasite vse dni v tednu. Obisk večjih skupin je potrebno predhodno najaviti.

V svoji ponudbi imajo pri Žumanovih tudi izvrstno prleško gibanico, ki jo mojstrsko speče soproga lončarja Sašota. Na letošnjem državnem ocenjevanju prleških gibanic v kategoriji tržnih ponudnikov je s svojo gibanico osvojila drugo mesto. Poizkusite jo lahko po predhodnem naročilu ali jo ujamete vsako nedeljo na stojnici na bližnjem Jeruzalemu.

Kolesarjenje

Vsi ljubitelji kolesarjenja boste v slikoviti Prlekiji prišli na svoj račun. Na voljo imate 135 km kolesarskih poti, ki so tematsko obarvane in različno zahtevne. Za vsako pot je izdelan zemljevid s traso ter z vsemi znamenitostmi in gostinsko ponudbo na določeni trasi. Najbolj znana in obiskana je zagotovo Vinska kolesarska pot, ki poteka vzdolž vinsko turistične ceste Jeruzalem in meri 20km. Če vas mikajo lepi razgledi, lahko izberete tudi Vardovo pot, ki vas bo pripeljala do Vardovega gradu z razgledom na prleško ravnico in vinograde. Najzahtevnejši sta 31km dolga Štrkova pot, ki vas bo popeljala ob bregu Mure v spremljavi štorkelj in štrkov ter najdaljša, Grossmanova pot, ki poteka mimo Gajševskega jezera, mnogih mlinov, kopališča Bioterme v Mali Nedelji in meri 41km. Privoščite si nepozabno kolesarsko doživetje po čudoviti pokrajini neokrnjene Prlekije. In ne bodite presenečeni, če vas bo na vaši kolesarski poti v svoj dom na okrepčilo povabil kak prijazen domačin.

Podroben opis vsake poti najdete tukaj.

Moja košarica

Košarica je prazna.
0,00 €