Človek v tej pokrajini vedno daleč vidi.
(Ante Trstenjak, 1968)
Majhna in slikovita pokrajina na severovzhodu Slovenije ponuja nabor oddihov in nastanitev za čisto vsak okus. Izberite svojega.
Izberi nastanitev
Doživetja
Pobrskajte med doživetji in se podajte v deželo sonca in vina.
Vsa doživetja
Paketi
Za vas smo pripravili različne pakete doživetij in oddihov v Prlekiji, kamor lahko pobegnete od stresnega vsakdana, napolnite baterije in dodate v svoj mozaik spominov nov nepozaben košček.
Vsi paketi
Doživetja
Pobrskajte med doživetji in se podajte v deželo sonca in vina.
Paketi
Za vas smo pripravili različne pakete doživetij in oddihov v Prlekiji, kamor lahko pobegnete od stresnega vsakdana, napolnite baterije in dodate v svoj mozaik spominov nov nepozaben košček.

»Prlek priša, Prlek ša, Prlek mastno žüpo ja.«

Prlekija slovi po svojih izjemno kakovostnih domačih proizvodih, izvrstnem vinu in tradicionalni kulinariki. Zavijte k nam in razvajajte svoje brbončice z vsem, kar regija ponuja.

Vsa kulinarika
Hrana in vino
Prleška tünka, prleška gibanica, domače bučno olje, domače mesnine, vino in mnogo več. Okušajte Prlekijo.
Mesto Ljutomer. Jeruzalemske gorice in Ljutomerski ribniki. Kasaštvo. Lončarstvo. Kolesarjenje.
Mojih top 5
Top 5 doživetij
Doživetja, ki jih v Prlekiji ne smete izpustiti. Narava, šport, zgodovina in lokalna tradicija.
Kulturno, športno, zabavno in kulinarično dogajanje. Podajte se med izvirne in kreativne Prleke in se pustite presenetiti!
Vsi dogodki
Naj prleški dogodki
Dogodki
Poveselite se z nami na lokalnih dogodkih!
Prlekija se nahaja v severovzhodnem delu Slovenije
V Turistični zadrugi Prlekija so združeni lokalni ponudniki turističnih nastanitev in drugih dejavnosti ter ponudniki domačih prehranskih in drugih izdelkov.
Več o Prlekiji

Prlekija leži v Pomurju na severovzhodu Slovenije med reko Dravo in Muro. Mnogi jo zmotno umeščajo v Prekmurje, vendar je ravno reka Mura severovzhodna meja Prlekije, ki jo loči od sosednje pokrajine Prekmurje. Od Ljubljane in Zagreba smo oddaljeni pičli dve uri vožnje in tri ure od Dunaja, Bratislave in Budimpešte. Na pot se lahko podate tudi z vlakom in okoliš raziščete s kolesom ali peš.

Lokalni namig: v Prlekiji živijo Prleki in Prlečke, ki gučíjo Prleščino.

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

kulturni dogodek

Sedaj že kultni nekomercialen in nekonvencionalen prleški filmski festival, ki je prerasel meje Slovenije in je njegova klientela predvsem mednarodna, je res svojevrstno filmsko doživetje. Kot pravijo organizatorji, je namenjen »pravim filmskim ljubiteljem, entuziastom brez predsodkov ter tistim, ki so pripravljeni eksperimentirati z mejami dobrega okusa in morale.« Filmski program je posebej skrbno izbran s fokusom na grozljivih, kultnih, šokantnih filmih, ki presegajo ustaljene žanrske obrazce. Festival sedaj že tradicionalno spremlja pester spremljevalni program z razstavami, raznimi delavnicami, kinom na prostem in najbolj izpostavljeno delavnico izdelave mask in posebnih učinkov, ki ji sledi nepogrešljiva »Zombi parada« po mestu. Kot značilnost regije festival konceptualno vključuje tudi vinsko noto z vinskim programom in zadnja leta velja za enega najzanimivejših filmskih dogodkov v tem delu Evrope. Festival je poimenovan po dr. Karolu Grossmannu, ki je leta 1905 v Ljutomeru posnel prve slovenske filmske zapise (Odhod od maše v Ljutomeru, Sejem v Ljutomeru in Na domačem vrtu), ki so na ogled v Splošni muzejski zbirki Ljutomer. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina se na Ljutomerskih tleh prireja že 15 let, od leta 2010 pa je tudi član Méliès International Festivals Federation (MIFF). Vsekakor se ga splača obiskati!

Kasaške dirke

športni dogodek

Kasaške dirke ob nedeljah so pomemben del lokalne tradicije in prepoznaven dogodek Ljutomera. Posebna znamenitost je ljutomerski kasač, konj, ki ga na tem območju organizirano vzgajajo že več stoletij in tudi prve kasaške dirke v Sloveniji so se zgodile na Cvenu v bližini Ljutomera leta 1874. Poletne nedelje so tako kasaško obarvane in so odlična priložnost za preživljanje zanimivega in zabavnega družinskega popoldneva. Prepustite se lokalni tradiciji, uživajte v pogledu na elegantne kasače, poklepetajte s prijaznimi Ljutomerčani in si za osvežitev privoščite domači špricar.

Martinovanje

zabavni dogodek

Kje drugje praznovati praznik vina kot v Prlekiji, deželi rujne kapljice. V Ljutomeru tradicionalno organizirajo vsakoletno Martinovanje in proslavijo prehod mošta v vino. Praznovanje je poleg okušanja novega vina pospremljeno z raznimi aktivnostmi kot je krst mošta, pospravljanje klopotca, tekmovanje v kuhanju kisle žüpe, Martinova tržnica, pripravijo pa vam tudi kakšno lokalno dobroto za pod zob in poskrbijo za glasbeni program. Dolgčas vam zagotovo ne bo. Preživite Martinovo nekoliko drugače in se zabavajte v družbi veselih Prlekov.

Prleški sejem

zabavni dogodek

Vabljeni na pravo tradicionalno sejemsko dogajanje v Ljutomer! Prleški sejem se že vrsto let tradicionalno odvija vsako prvo soboto v avgustu in ponuja pestro vzdušje zabave, doživetij in veselja v mešanici kulinarike, sejmarstva in tradicionalnih obrti. Dogajanje poteka na prostornem Glavnem trgu, kjer so postavljene lične stojnice po tematskih avenijah vina, domače obrti, domačih dobrot, društev, obrtništva in podjetništva, bižuterije in bolšjaka. Poskrbljeno je tudi za najmlajše z aktivnostmi in delavnicami za otroke. Za veselo vzdušje poskrbijo priznane slovenske glasbene skupine, saj se Prleki radi zavrtijo na plesišču. Brez muzike in plesa pri njih ne gre. Zavijte na Prleški sejem in si privoščite zabavno sobotno dogajanje.

Moja košarica

Košarica je prazna.
0,00 €